1 dp.1 a jakbym juz rozwiązywał ,,normalnie" to jak mam wyliczyć c (choć widzę żę c=0) bo to co jest na nagraniu na ten temat to nie rozumiem.
2i skąd (tam na nagraniu z lekcji ) bierze się to że nawias=2kPI?????
Należy zrobić zadanie sposobem przedstawionym na lekcji. Współczynnik a wynosi: |a| = 2; okres wynosi Pi zatem |b| =2, współczynnik d = 0 (nie jest przesunięty wzdłuż osi y), zatem aktualnie mamy: y = 2 sin(2x+c), c wyliczymy podstawiając jakikolwiek punkt. W tym rozumowaniu przyjąłem dodatnie a oraz b- mogą być również ujemne (wtedy dostaniemy wizualnie inny wzór, ale będzie przedstawiał dokładnie ten sam wykres)
Cięzko jest mi się rozczytać co kolwiek tam piszę, ale najłatwiejszym sposobem bynajmniej dla mnie jest napisanie i narysowanie wykresu funcji sinus w postaci podstawowej, gdzie wzór bedzie f(x)=a*sin(x), więc przekształcamy nasz wzór y=sinx tak aby otrzymać wykres z zadania, widać od razu, że jest rozciągnięty *2, więc pierwszym krokiem bedzie powinnowactwo OX gdzie k =2 , dodatkowo widać, że okres wynosi pi/2 (normalnie jest to pi) więc teraz kolej na powinowactwo OY o skali k=2, więc to nam zwęży wykres , i na koniec widać również, że trzeba zastosować symetrie OX .