Dana jest funkcja kwadratowa o której wiadomo, że f(-1) = f(3) = -1 oraz w przedziale argumentów <0,5> przyjmuje maksymalną wartość 3. Wyznacz równanie tej funkcji w postaci ogólnej.
Udało mi się rozwiązać to zadanie, jednak zastanawia mnie do czego powinnam użyć podane w zadaniu: x€<0,5> ?
Nie wiem, czy źle rysuję wykres paraboli, ale wychodzi mi, że 0 i 5 są to miejsca zerowe, korzystając wtedy ze wzoru na p p=(0+5):2 p= 2,5
W zadaniu podane jest także f(-1) = f(3) = -1 -----> Z tego również obliczyłam p= (-1+3):2 , wtedy p= 1
Jak to możliwe?
O i 5 to nie są miejsca zerowe. Miejsce zerowe to argument dla którego funkcja przyjmuje wartość zero. W treści zadania nigdzie nie ma takiej informacji.
Wykres poglądowy który narysowałaś na początku jest błędny, zauważ, jeżeli masz podaną informację , że funkcja przyjmuje wartość -1 dla argumentu -1 i dla argumentu 3, oraz że największą wartość ma w przedziale od <0;5> to wcale nie oznacza to, że jej miejscami zerowymi jest punkt 0 i 5.
Narysowałem ci tutaj poprawne rozwiązanie tego zadania oraz rysunek poglądowy. Na sam koniec w ramce wyliczyłem miejsca zerowe z których jasno wynika że są one różne niż 0 i 5 :)