Weźmy pod uwagę polecenie:
Udowodnij że wyrażenie (...) jest podzielne przez każdą naturalną liczbę.
Zakładam, że w tym poleceniu należy rozpatrzyć zbiór liczb naturalnych w podzbiorach np liczby 3.
Zapisuję te podzbiory jako:
3k, 3k+1 i 3k+2 .
Pytanie: W takim przypadku zapisuję że k należy do liczb naturalnych z zerem? Bo nie widzę innej możliwości zapisania tych podzbiorów tak aby ,,k'' było liczbą naturalną bez zera.
Rzeczywiście, źle skomponowałem pytanie chodzi mi o polecenie typu, udowodnij że dla każdej liczby naturalnej ,,n'' liczba np. (n+n^2)(n^2+2) jest podzielna np. przez 6. I teraz chcąc zapisać przypadki, n=3k, n=3k+1, n=3k+2. I w takim przypadku nie ma problemu, że dodam zero do liczb naturalnych?
Nie ma problemu, możesz do rozpatrywanego zbioru dodać dowolną liczbę. Ona nie musi być liczbą naturalną
Hmm nie wiem czy do końca rozumiem to co napisałeś. Nie rozumiem początku: "Udowodnij że wyrażenie (...) jest podzielne przez każdą naturalną liczbę". Nie ma takich liczb, chyba że coś miałoby w tym poleceniu jeszcze być ;)
Co do drugiej części: nie wiem czy dobrze odp, bo nie rozumiem pierwszej części, ale jeśli to jest to o czym myślę, to możesz te liczby zapisać: 3k-2, 3k-1, 3k, keN. Ale nie ma też problemu do tego co Ty napisałeś dodać zbiór keN u {0}