Dla jakich wartosci parametru m rownanie x^3-mx+2=0 ma trzy różne rozwiązania?
Cześć,
nie wiem jak zrobić to zadanie. chciałam wyznaczyc pochodną czyli 3x^2-m ale w odpowiedziach mamy zupełnie inaczej. Mógłby mi to ktos wyjaśnic krok po kroku?
Jakbyś miała z czymś problem to pisz :)
i wyszlo 2x^3-2/x=0 czyli x=1 lub x=-1?
okey jednak prosze o dokonczenie tego zadania :(
i jeszcze tylko narysowac funkcje f(x) jak w odpowiedziach
A nie powinnismy policzyć jeszcze granicy obustronnej gdy x dąży do 0?
Dlaczego skoro f(1)=3 to w odpowiedzi jest przedział (3;+ niesk.) a nie <3;+niesk.) ?
jeśli byś dał przedział zamknięty to wtedy są dwa rozwiązania, zobacz rysunek w odpowiedziach, najlepiej widać
granice pewnie możesz policzyć tak jak mówisz, ale ja jej nie liczyłem bo jest to funkcja wymierna( wiem jak wygląda jej wykres)
Dlaczego grzegorzowi wyszla granica w minus nieskonczonosc minus nieskonczonosc ? Jesli wyciągnięmy najwyzsza potege i podzielimy to zostanie x2 czyli minus nieskonczonosc do kwadratu nie powinna dac plus ?
Mógłby ktos wyjascic zagadnienie z granicami? Kirdy powinniśmy je liczyc i co tak naprawdę zmieniają?
Granice liczymy wtedy gdy coś nie należy do dziedziny to liczymy granice od tego i wtedy gdy do dziedziny należą nieskończoności. Mogą ona wpłynąć na zbiór wartości
tak racja adulek powinno być tam + nieskończoność, inaczej przecież to zadanie by nie mialo rozwiązania