Czy taki sposób rozwiązania tego zadania jest prawidłowy? Jeśli tak, to jak skonfrontować wynik z założeniem, ponieważ mam z tym problem. Z góry dziękuje za odpowiedź
Często jak nie wiesz jakie z warunków się wykluczają spróbuj je sobie rozpisać:
x = kpi/4 czyli x = { 0, pi/4, 2pi/4, 3pi/4, 4pi/4, 5pi/4, 6pi/4, 7pi/4, 8pi/4, 9pi/4, 10pi/4, 11pi/4...}
x /= pi/2 + kpi czyli x /= { 2pi/4, 6pi/4, 10pi/4...}
Po odjęciu pozostaną nam x={0, pi/4, 3pi/4, 4pi/4, 5pi/4...}
Z dziedziny widzimy, że okres w którym x nie może być czemuś równy to kpi więc dodaj do "pierwszych" wyrażeń po odjęciu kpi. Otrzymasz: 0+kpi, pi/4+kpi, 3pi/4+kpi, 4pi/4+kpi (=kpi), 5pi/4+kpi (=pi/4+kpi) ... wszystkie tak się zaczną powtarzać, więc odpowiedzią jest x={0+kpi, pi/4+kpi, 3pi/4+kpi} = {kpi, pi/4 +pi/2}
Sposób dość długawy, po kilku zadaniach zaczniesz go robić w pamięci, mam nadzieję, że pomogłem.
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Często jak nie wiesz jakie z warunków się wykluczają spróbuj je sobie rozpisać:
x = kpi/4 czyli x = { 0, pi/4, 2pi/4, 3pi/4, 4pi/4, 5pi/4, 6pi/4, 7pi/4, 8pi/4, 9pi/4, 10pi/4, 11pi/4...}
x /= pi/2 + kpi czyli x /= { 2pi/4, 6pi/4, 10pi/4...}
Po odjęciu pozostaną nam x={0, pi/4, 3pi/4, 4pi/4, 5pi/4...}
Z dziedziny widzimy, że okres w którym x nie może być czemuś równy to kpi więc dodaj do "pierwszych" wyrażeń po odjęciu kpi. Otrzymasz: 0+kpi, pi/4+kpi, 3pi/4+kpi, 4pi/4+kpi (=kpi), 5pi/4+kpi (=pi/4+kpi) ... wszystkie tak się zaczną powtarzać, więc odpowiedzią jest x={0+kpi, pi/4+kpi, 3pi/4+kpi} = {kpi, pi/4 +pi/2}
Sposób dość długawy, po kilku zadaniach zaczniesz go robić w pamięci, mam nadzieję, że pomogłem.