Czy mógłby ktoś rozpisać mi to zadanie logicznie, nie poprzez użycie wzorów ?
czemu tą 60 zapisałeś w taki sposób, nie bardziej odpowiedni zapisem będzie ze wzoru na wariacje bez powtórzeń?
Bez różnicy, po prostu prościej mi ułożyć sobie w głowie, ,,zajmują 3 miejsca z 5'' i można je zamieniać na 3! sposobów.
Jak wolisz wariacją bez powtórzeń, to rób wariacją bez powtórzeń. Poprawność jest jednakowa.
Hej. Mam pytanie co prawda do zadania poprzedniego, ale jest bardzo podobne
Ja zrobilam to zadanie tak:
No i wyszło okej. Tyle że zastanawia mnie jeden fakt, dlaczego w tym zadaniu nie wybieramy np. 3 osób z 5 (w odniesieniu do drugiej ławki) a w tym co rozwiązał ... już tak?
Tutaj jakby te osoby są już dobrane do ławek a w tym co ... rozwiązał te osoby dopiero do ławek "losujemy".
Może zadanie nie na czasie ale przerabiam jeszcze raz wszystko :)
Będę mega wdzięczna za pomoc
@Logarytm Odpowiedź jest bardzo prosta, w zadaniu 7.36 nie ma żadnego sformułowania, które jasno wskazałoby nam, że konkretne osoby chcą usiąść tak lub tak. Ludzie są rozróżnialni zatem jeżeli w poleceniu ( w tym wypadku 7.36) mamy użyte sformułowanie ,,do przedziału weszło pięć osób, trzy osoby usiadły na jednej ławce pozostałe - na drugiej (...) to musimy rozważyć każdą opcję czyli wybieramy trzy osoby z pięciu poprzez kombinacje bo dowolne trzy z pięciu bierzemy! Natomiast jeżeli spojrzymy na polecenie 7.35 to ujrzymy takie sformułowanie ,, do wagonu weszło pięć osób z których trzy chcą siedzieć przodem do kierunku a dwie tyłem " skoro trzy osoby chcą siedzieć przodem a dwie tyłem to pozwólmy im na to! Niech sobie siedzą, jeden problem z głowy! Trzy idą na jedną ławkę i dwie na drugą, nie musimy rozważać która osoba jest którą ani losować z nich.
Żeby ci to jeszcze lepiej zobrazować weźmy sobie taką sytuację:
Wiktor, Kaja, Dawid, Basia i Emilia są twoimi przyjaciółmi i rozważasz na ile sposobów możesz je usadzić na takich dwóch ławkach, jeżeli żadna z tych osób nie ma specjalnych zastrzeżeń to musisz rozważyć każdą sytuację (Kaja idzie z Dawidem i Wiktorem na jedną ławkę lub Kaja idzie z Dawidem i Basią itd. dlatego używamy kombinacji.) Natomiast jeżeli Kaja, Dawid i Wiktor powiedzieliby ci że oni razem chcą siedzieć na tej konkretnej ławce, a Emilia z Basią chcą na drugiej, to już z automatu problem masz rozwiązany i możesz przejść do ustalania ich miejsc na konkretnych ławkach.
Mam nadzieję, że temat wyczerpałem do końca :)
Pozdrawiam
AAA dobra. Tak jak wczoraj jeszcze nad tym myślałam to podejrzewałam że może o to chodzić, no ale teraz już mam pewność. Wielkie dzięki ... !
Chciałabym się upewnić czy w pkt pierwszym tego zadania dobrze rozumiem wzór na kombinację 5!/3!2!. Czy w mianowniku trzy silnia oznacza permutację osób które wybraliśmy, a dwa silnia ławek, które są dostępne?
W pierwszum punkcietak jak jest to opisane mamy ilość sposobów na które możemy wybrać 3 osoby z 5.
Czemu nie mnożymy jeszcze przez zamianę osób w ławkach? (3! dla pierwszej i 2! dla drugiej)
Ponieważ zostało to już uwzględnione w obliczeniach.
Nie wiem na jakim poziomie stoisz z kombinatoryki, dlatego z takimi szczegółami, ale chyba lepiej w tą stronę niż w drugą, pozdrawiam :)