Może ktoś mi wyjaśnić czemu jest 5^4 a nie 4^5. Cały czas to rozumiem, na pierwszym piętrze może wyjść 4 osoby, na drugim 4os,na trzecim 4os na czwartym 4 os, na piątym 4os czyli 4^5. Jak ja mam rozumieć to, że pierwszą może wyjść na 5 piętrach, druga os na 5 piętrach. Jak ja mam się zorientować o co dokładnie chodzi w poleceniu, nie mogę sobie tego ułożyć w głowie
jeszcze tutaj mam pytanko, bo drugi raz przerabiam te wszystkie zadania i mimo ze wydaje mi się ze znam odpowiedz wole zapytac dla pewnosci, tutaj jak mamy podpunkt c to tak jak już wcześniej pisałeś pod innym postem mamy tutaj 5po2*(2^4-2) dlatego że mamy użyte słowa opuszczą windę na dwóch RÓZNYCH piętrach, jakby było napisane wszyscy pasażerowie MOGĄ opuścić winde na dwóch piętrach to by było 5po2*2^4-15?
Nie za bardzo rozumiem twoje polecenie.
Co oznacza: Wszyscy pasażerowie ,,mogą'' opuścić windę na dwóch piętrach?
tak jak w tym zadaniu 7.51 b
Tak! Zgadzam się w 100%, odejmujemy 15 razy, ponieważ łącznie 4 razy zliczymy sytuacje w których wszyscy wysiedli na jednym piętrze zatem z każdego piętra odejmujemy trzy sytuacje w których o możliwości za dużo zliczamy. Z każdego piętra czyli -3*5 czyli -15, wszystko się zgadza.
Nie liczyłbym natomiast na takie zadanie na maturze, bo myślę, że sporo zamieszania by wprowadziło polecenie.
Musisz zastanowić się co realnie do siebie przyporządkowujesz, na ile sposobów daną rzecz można zrobić. Jeżeli masz z tym problem, możesz nawet wyobrazić sobie trzy piętra i 2 osoby i zliczyć i zobaczyć co do czego należy podnieść.
Natomiast w tym zadaniu akurat jest to oczywiste. Skoro mamy 5 pięter i 4 osoby. To nie przyporządkowujesz pięter do ludzi (?) Bo to by brzmiało : na ile sposobów winda może wyrzucić pasażerów ( na pierwszym może wyrzucić na 4 sposoby na drugim na 3 itd. dosyć komicznie to brzmi). Tutaj ludzie wybierają gdzie chcą wyjść. Osoba ,,A'' może wysiąść na 5 sposobów, osoba B na 5 itd. 5*5*5*5=5^4