W tej książce chyba nie ma nic o zdarzeniu przeciwnym, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to na przykładzie d? Bo chyba rozbijanie tego na 8 przypadków mija się z celem
matematykaDodaj post do ulubionychPoproś o pomoc
Krótkie wyjaśnienie: Na ile sposobów możemy wybrać bla bla bla - kolejność nie ma znaczenia ( nie sadzamy ich na poszczególnych miejscach) ani nic z tych rzeczy, zatem użyjemy tutaj kombinacji. Początkowo liczę na ile możliwości mogę wybrać 4 osoby, no to 4 osoby z 17 mogę wybrać na 17 po 4 sposoby. - Warunek to - ma być co najmniej jeden chłopiec : zatem zliczmy tylko sposoby gdy nie ma chłopca, zatem wybieramy 4 osoby z pośród 9 dziewczynek zatem możemy to zrobić na 9 po 4 sposobów. Na koniec od wszystkich możliwości wyboru 4 osób z pośród wszystkich odejmujemy te sposoby w których nie ma ani jednego chłopaka :) Pozdrawiam
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Krótkie wyjaśnienie:
Na ile sposobów możemy wybrać bla bla bla - kolejność nie ma znaczenia ( nie sadzamy ich na poszczególnych miejscach) ani nic z tych rzeczy, zatem użyjemy tutaj kombinacji.
Początkowo liczę na ile możliwości mogę wybrać 4 osoby, no to 4 osoby z 17 mogę wybrać na 17 po 4 sposoby.
- Warunek to - ma być co najmniej jeden chłopiec : zatem zliczmy tylko sposoby gdy nie ma chłopca, zatem wybieramy 4 osoby z pośród 9 dziewczynek zatem możemy to zrobić na 9 po 4 sposobów. Na koniec od wszystkich możliwości wyboru 4 osób z pośród wszystkich odejmujemy te sposoby w których nie ma ani jednego chłopaka :)
Pozdrawiam