Mógłby ktoś wytłumaczyć mi to zadanie?
a przypadek np kiedy jest 1 liczba a nie ma zadnej cyfry? czemu takiego przypadku nie rozpatrujemy, w zadaniu nic nie ma o tym
Mogłabyś pokazać swoje obliczenia wraz z uzasadnieniem?
Ja zrozumiałam pierwsze zdanie polecenia tak, że żeby istniał ten kod musi mieć i cyfrę i liczbę i dlatego tak rozwiązałam to zadanie
Ja jeszcze mam pytanie skąd wiadomo że litery są przed cyframi?
Podsumowując to zadanie, przeanalizowałem je na kilka sposobów. I tak na dobrą sprawę można je interpretować na kilka różnych sposobów.
Sposób poprawny interpretacji tego zadania jest taki:
-Litery mają stać przed cyframi i w każdym kodzie musi być co najmniej jedna cyfra i jedna litera. Zatem kod jedno elementowy odpada.
Pytanie skąd mamy to wiedzieć? No być może wynika to z tego zdania ,,Towary w ogromnym magazynie są kodowane w komputerze za pomocą ciągu liter i cyfr .'' to sugeruje nam że jedno elementowy kod odpada. Druga sprawa skąd mamy wiedzieć, że są ułożone pierw litery później cyfry. No tutaj sprawa jest skomplikowana i niejednoznaczna, po prostu autor sobie tak wymyślił.
Moim zdaniem powinno być poprawne, bo według mnie nie jest to powiedziane wystarczająco jasno. Natomiast według autora nie jest.
A jaki wyszedł wam wynik w przypadku, w tej możliwości gdy nie bierzemy pod uwagę tego, że litera musi być przed cyfra? - czy jest to: 466 560?
@ADRYAN11
Doprecyzuj jaki model przyjąłeś. Bo na szybko przeleciałem i wyszło mi 484 600.
Przy modelu: Litera nie musi być przed cyfrą i nie dopuszczamy kodu o jednym elemencie.
Tym samym modelem: każdy przypadek musi zawierać przynajmniej jedna cyfrę i jedna literę, ale kolejność bez znaczenia przesyłam screenshota
Wszystko wychodzi ci dobrze :)
Pomyliłem się bo policzyłem przypadek gdy są same cyfry >.< .
Ja osobiście zrobiłam to zadanie w taki sposób, że wydzieliłam sobie 2 przypadki
a) w kodzie mamy 2 litery i 3 cyfry
b) w kodzie znajdują się max2 litery i max3 cyfry
ten przypadek rozbiłam na mniejsze:
-1 litera 1 cyfra
- 1 litera 2 cyfry
- 1 litera 3 cyfry
- 2 litery 1 cyfra
- 2 litery 2 cyfry
- 2 litery 3 cyfry
wszystkie wyliczyłam sobie osobno, a następnie różnicę i odpowiedź wyszła mi dobra :)