Dzień dobry, czy mógłbym prosić o pomoc w zadaniu 4.2? Nie mam pojęcia jak je rozwiązać, w jaki sposób uwzględnia się współczynnik Tarcia w zadaniach obliczeniowych dotyczących Pracy? Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie.
Dziękuję i pozdrawiam ;)
#kursmaturalnyfizyka #fizyka #podręcznikDodaj post do ulubionychPoproś o pomoc
W 4.2 musisz obliczyć pracę siły tarcia, czyli jeśli dobrze zrozumiałem jest to Wt=Ft*s*cos alfa. Siła tarcia Ft to inaczej współczynnik tarcia * siła nacisku, a więc Wt=f*m*g*s*cos 180 stopni. 180 stopni ponieważ siła tarcia działa w przeciwnym kierunku do ruchu/przemieszczenia ciała.
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
W 4.2 musisz obliczyć pracę siły tarcia, czyli jeśli dobrze zrozumiałem jest to Wt=Ft*s*cos alfa. Siła tarcia Ft to inaczej współczynnik tarcia * siła nacisku, a więc Wt=f*m*g*s*cos 180 stopni. 180 stopni ponieważ siła tarcia działa w przeciwnym kierunku do ruchu/przemieszczenia ciała.