Oblicz średnią szybkość orbitalną księżyca Kallisto.
Gubię się już trochę w tych wzorach dotyczących ciała okrążającego drugie ciało. Nie rozumiem kiedy używamy tego 2piR/T, a kiedy tego podobnego do wzoru na pierwszą prędkość kosmiczną(zdj). Szczególnie po zrobieniu zadania ZZ.187.3 już chyba nic nie rozumiem, bo wydaje mi się że to jest analogiczna sytuacja do tej w tym zadaniu (3.3), a jednak trzeba skorzystać z innego wzoru. Pomocy...:(
Właśnie miałam takie zadanie na próbnej maturze i przez to, że skorzystałam z tego wzoru wyszedł mi zły wynik (na niebiesko jest poprawny), nie rozumiem co mam źle...
Ok, tu mamy do czynienia już nieco inną sytuacją, bo w tym przypadku masa Charona jest na tyle duża w stosunku do masy Plutona, że nie możemy założyć, że zwyczajnie Charon krąży wokół Plutona, a Pluton jest nieruchomy. Tutaj oba te ciała będą krążyły wokół wspólnego środka masy, co jest zresztą wprost napisane w treści, a zatem Charon nie krąży po orbicie kołowej, w centrum której jest masa M (masa Plutona), toteż wzór v = pierw(GM/R) nie ma akurat w tej sytuacji zbytniego zastosowania. Ponadto gdyby nawet taka sytuacja miała miejsce, to tam do wzoru należałoby wrzucić masę Plutona, a nie tak jak to zrobiłaś masę Charona, ale rozumiem, że to zwykła pomyłka.
Rzeczywiście nieźle poplątałam, dziękuję za pomoc
Tak naprawdę są to te same wzory, tyle, że zapisane na inny sposób. Zauważ, że w przypadku obu tych zadań możesz użyć albo wzoru v = 2*pi*r/T albo wzoru v = pierw(GM/r) i wyniki wyjdą Ci praktycznie takie same :) można zatem używać ich obu, czasami po prostu użycie jednego z nich jest nieco łatwiejsze (szybsze) z uwagi na podane w treści zadania dane.