Wiem, że równanie można zapisać w postaci 2sin(3x)cos(3x) - cos(3x) - sin(3x) + 1/2 . Jak pogrupować to wyrażenie żeby powstała postać iloczynowa? Bo nie wiem jakim sposobem to równanie można zapisać w postaci (2cos3x-1)(sin3x-(1/2))
równanie trygonometriaDodaj post do ulubionychPoproś o pomoc
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Po wymnożeniu tej postaci iloczynowej otrzymamy:
więc moim zdaniem w tym równaniu brakuje tej "2" przy cos(t), aby otrzymać taką postać.
Obliczyłem to zadanie wyciągając przed nawias sin(t), wyniki wyszły te same, zaś do nich dołączył jeszcze x=2/3kPI