Dany jest trapez na którym opisano i wpisano okrąg. Okrąg wpisany w trapez ma promień długości 4cm. Dla jakich długości podstaw pole trapezu jest najmniejsze
Zrobiłem to zadanie tak jak w kryteriach za drugim podejściem, ale za pierwszym napisałem taką funkcje liniową, dałoby się jakoś policzyć?
Okej, jeżeli uda ci się zbadać, dla jakiego ,,c'' pole będzie największe nie uzależniając go od innych zmiennych to proszę bardzo, ale moim zdaniem i tak matematyka sprowadzi cię do punktu wyjścia, możesz sprawdzić i się podzielić.
Mam też z kolei inne pytanie, czy dziedzina wyszła ci taka sama jak w kryteriach do tego zadania?
1) nie wiem jak określić to najmniejsze c, jego dziedzinne, wlasnie stad pytanie tutaj.
2) w zadaniu jak robiłem dałem dziedzinne tylko a>0, ale teraz jak pytasz popatrzyłem i zastanawiam sie czy nie musi byc warunku (a-b)/2 >= 0 i a>0 i wtedy dziedzinna to a nalezy od <8,+oo), o nim pomyślałeś czy jeszcze o jakims innym warunku?
1) No właśnie, z tym jest zawsze największy problem dlatego nigdy nie dopisuje się niewiadomej! Tzn. jeżeli masz wyliczyć max pole i liczysz je ze wzoru 1/2(a+b)*h to postaraj się uzależnić wszystko od zmiennych które masz, bo później są problemy z ustaleniem dziedziny dla ,,c'' bo nie masz żadnego punktu odniesienia i chcąc nie chcąc i tak będziesz musiał wrócić do początku.
2) Chodziło mi właśnie o ten warunek co napisałeś, już dodałem post na forum i poprosiłem Pana Jarosińskiego o zerknięcie tam :)
Zerknij proszę tutaj. Tu omawiałem podobny problem:
https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1615292686-391
Musisz uzależnić jakoś ,,c'' od podstaw, inaczej nie dojdziesz do rozwiązania.