oblicz ile jest osmiocyfrowych liczb naturalnych parzystych, w ktorych wystepuje dokladnie jedno zero, jedna szostka oraz dwie dwojki
Jak zrobić to zadanie? Mam problem z rozpisaniem przypadków żeby w jednosciach byla parzysta oraz pierwsza nie byla zerem naraz.
jak robiłem to pierwszy raz to poszedłem ta sama droga i rozważałem każda możliwość z osobna, ale niestety gdiześ naliczyłem przypadki i wynik wyszedł mi o jakieś 600k liczb za dużo XD
A tutaj prostsza metoda:
@ADRYAN11 dlaczego w A1 w czwartym podpunkcie rozpatrujesz, że możemy wpisać tam 0? W liczbie miała być tylko jedna cyfra 0
Rzeczywiście, dzięki. W tabelce z wyjaśnieniem wypisałem 8 cyfr w tym 0, którego nie powinno być. Ale w obliczeniach jest dobrze - mnożę razy 7 (czyli bez uwzględnienia 0)
Czy na maturze muszę wszystko tak dokładnie opisywać? Czy wystarczą po prostu komentarze typu "obsadzenie 1" nad cyfrą?
Nie musisz, oznaczenia jak "5" / obsadzenie "0" na luzie wystarcza. Tutaj jest to tak rozpisane, żeby każdy mógł zrozumieć to zadanie
jakims cudem po dodatniu tych przypadków do siebie wychodzi poprawna odowiedz, ale moze ktoś jeszcze prześle jakiś bardziej optymalny sposób, jesli taki jest