Hej,
Mam problem z wyliczeniem tego kąta, bo wyliczyłam cos i wyszedł mi tak jak w odpowiedziach, czyli 3 pierwiastek z 3/10 i następnie skorzystałam z jedynki trygonometrycznej i wtedy sin wychodzi pierwiastek z 73/10. A w odpowiedziach jest inny wynik. Czy ja robię gdzieś błąd czy jest błąd w kryteriach?
z Góry dziękuje za odpowiedź
Mógłby ktoś mi pokazać gdzie zaznaczyć ten kat?
@Aniika18
Mogłabyś wyjaśnić dlaczego taki rysunek?
Przecież skoro graniastosłup jest prosty to czy nie powinien ten trójkąt tworzyć nam się na ścianie?
Właśnie wydawało mi się, że poprawnie wyznaczyłam ten kąt ponieważ jest to kąt między przekątną ściany bocznej a podstawą i słowo podstawą przetłumaczyłam sobie jako powierzchnią podstawy. Czyli wynika z tego że jest to kąt między przekątną ściany bocznej, a wysokością podstawy.
Hmm, sam nie wiem, zaglądnąłem do kilku, zapytałem na jednym forum i wszyscy twierdzą, że jest to kąt na ścianie, czyli wychodziłoby, że w kryteriach jest błąd. :/
Moim zdaniem to polecenie jest po prostu niedopracowane. „Kąt pomiędzy przekątna ściany bocznej i podstawą” można interpretować jako kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy lub jako kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a krawędzią podstawy.
Traktując ten kąt jako kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy i licząc z Tw. Cosinusów wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedzi i teraz nie wiem czy jest błąd czy ja się pomyliłam?
@<3
Z tego co mi wiadomo to te kąty się niczym od siebie nie różnią w takiej figurze.
Dlaczego uważasz, że kąt między płaszczyzną podstawy a przekątną ściany bocznej jest taki jak go zaznaczyłaś?
Zasugerowałam się @Aniika18 jednak nie jest to rzut prostopadły na podstawę, także ten kąt to kat pomiędzy przekątna ściany bocznej i krawędzią podstawy jest taki sam jak kat pomiędzy przekątna ściany bocznej a płaszczyzna podstawy czyli kąt alfa.
Dlaczego nie jest to rzut prostopadły na płaszczyznę podstawy?
@Anikka18
Jeśli popatrzysz na mój rysunek i zrzutujesz prostopadle punkt D do podstawy to otrzymasz punkt A
Wiesz wydaje mi się że jest tam właśnie kąt prosty. Tutaj spróbowałam to udowodnić
A czy w takim razie kąt alfa nie powinien nazywać się kątem między przekątną ściany bocznej a wysokością podstawy?
Tak masz rację tak powinien się nazywać albo kątem między płaszczyzną podstawy. Tak jak napisałeś też wczenśniej, polecenie jest średnio doprecyzowane albo może my je źle rozumiemy.
Moim zdaniem tak to powinno wyglądać i nie ma tutaj znaczenia czy zostało napisane : ,, między przekątną ściany bocznej i podstawą'' lub ,,między przekątną ściany bocznej i płaszczyzną podstawy.
Uważam tak samo jak @...
No to tak czy inaczej jest błąd w kryteriach
Witam, poproszony o komentarz odpowiadam. Niestety zadanie jest źle sformułowane. Jeśli pytanie jest o kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej to poprawny rysunek przedstawiony jest przez @...
Kąt między krawędzią a płaszczyzną to kąt między tą krawędzią a jej rzutem na tę płaszczyznę.
Czy jeśli rozwiązałem tak jak @Aniika18, to znaczy potraktowałem ten kąt jako kąt między przekątną ściany bocznej, a płaszczyzną podstawy i wyszedł mi pierwiastek z 73/ 10 to mogę sobie policzyć wszystkie punkty za to zadanie?
Btw. w odpowiedziach też jest literówka, bo sin alfa wychodzi 73pierwiastki z 3/10, a to jest większe od 1 przecież.
To jest źle zaznaczony kąt, więc raczej nie.
Ale w ogóle nie liczyłbym tego zadania do punktacji. :)
Moglabys pokazać jak zaznaczylas ten kat ?