.
Czy w ten sposób można zrobić to zadanie?
Faaktycznie, dzieki.
sądzisz ze za to mialbys maxa? Bo te 7pkt..
wiadomo autor mial cos innego na mysli, ukladajac to zadanie, ale skoro ktos znalazl sprytny sposob to czemu mialby nie dostac max punktów, Uważam, że raczej najkrótsze i najbardziej proste rozwiazania są pożądane w matematyce jak i w zyciu, Mieliśmy problem jakis i go rozwiązaliśmy tak jak o to prosili.
Ale ja egzaminatorem nie jestem, ja bym dał max i pomyślał ale sprytny uczeń i się uśmiechnął, ale to tylko moje zdanie
Jeśli tylko sposób będzie w 100% poprawny to jak najbardziej max punktów.
Ps. Sporo zadań optymalizacyjnych można rozwiązać w podobny uproszczony sposób
Wzięcie pod uwagę drugiej pary trójkątów nic nie zmieni, bo sin 180-alfa = sin alfa. Na koniec i tak sprowadzi się to do tego, co napisał Grzegorz :D
ja jeszcze dodałem dziedzine, alfa należy do (0;180) wiec sinalfa należy do (0;1>, myślę że przydałoby się dla tych 3 minut za 7 punktów
równiez tak zrobilem, ale warto by dodac(tak mi sie wydaje przynajmniej), bo gdy polaczysz D,A C,B to tez trojkaty przystajce a w zadaniu nie mamy powiedziane ktore mamy polaczyc, zatem dodalbym komenatrz ze tamte dwa trojkaty tez maja pole rowne 36, bo są równiez trójkątami prostokątnymi (bo sin=1)