b)
dlaczego moje rozumowanie jest błędne, i powinno być tak jak niżej wypisałem?
moglbys mi wytlumaczyc na przykladzie czegos innego? Ja mam chyba problem z zrozumieniem talii kart, jak ona wyglada xD
Na przykładzie czego byś chciał?
Talia działa tak:
52 karty, cztery różne kolory, wszystkie karty wzajemnie są rozróżnialne, nic więcej tu nie ma do rozumienia hah
smiesznie to pewnie brzmi ale ja sie w twoim tlumaczeniu gubię przy kier,serce,kolor. Nie moge zrozumiec o co dokladnie chodzi
Okej a więc tak:
W talii mamy 52 karty. Słowo kolor dla kogoś kto ,,nie w temacie" może być mylące. Ale mamy w kartach cztery "kolory" PIK, TREFL, KIER i KARO. Każdego koloru jest 13 kart.
Jeżeli piki trefle kiery i karo ci się mylą to po prostu pomyśl w ten sposób: masz 13 zielonych 13 czerwonych 13 żółtych i 13 pomarańczowych kart i po sprawie.
dzięki bardzo, dzisiaj juz tego zadania ogarniac nie bede bo jest juz troche późno i ja tez juz raczej zbyt dobrze nie myśle, ale jeśli ze wszystkim sobie jutro poradze to już dziękuje, a jeśli nie to bede pisał, ale również dziękuje
Jasne, jakby ci nie poszło samemu napisz mi tutaj, znajdę chwile to ci to rozpisze tak dokładnie, że nawet jak nie będziesz chciał to to zrozumiesz haha, pozdrawiam.
Naliczasz dodatkowe przypadki w swoim rozumowaniu.
W twoim rozumowaniu:
1) Wybierasz jeden kolor z czterech.
2) Losujesz z wybranego koloru dwie karty
3) Wybierasz jeden kolor z pozostałych trzech
4) Losujesz z wybranego koloru dwie karty.
Teraz przenieśmy to na prawdziwe życie.
1) Załóżmy, że wylosowałeś kolor kier.
2) Losujesz dwie karty kiera.
3) Z pozostałych trzech kolorów wylosowałeś serca.
4) Losujesz dwie karty serc.
Teraz załóżmy, że pierwszym kolorem który wylosowałeś będzie serce.
I przez czysty przypadek wylosowałeś jako kolejny kolor kier.
Widzisz już? Naliczasz te same przypadki dodatkowo.
Spójrz, że w rozwiązaniu masz już wszystkie możliwości wypisane.
Używając kombinacji dwa po cztery. Masz już ustalone (kier, karo) (kier, serce) itd.