* Podając numer telefonu i klikając na przycisk "Proszę o kontakt", akceptujesz regulamin platformy i wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych,
w szczególności numeru telefonu, przez Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP 6372144158
w celu przedstawiania oferty przez telefon. Twoje dane będą przetwarzane na zasadach określonych w polityce prywatności.
Administratorem danych osobowych jest Łukasz Jarosiński prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński
z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP: 6372144158. Zapoznaj się z informacjami o przetwarzaniu danych tutaj.
Soczewkę stanowi owa woda nalana do zwierciadła - jest to soczewka płasko-wypukła, a więc jest to soczewka skupiająca, znamy zresztą jej promień krzywizny, jest on bowiem dokładnie taki jak promień zwierciadła (przedstawiłem to bardzo schematycznie na rysunku poniżej).
To, że zdolności skupiające się sumują wynika ze wzoru, który podawałem na zajęciach, o którym wspominałem, że może być użyteczny na maturze (nie ma go w karcie), choć uważam, że pewnie zostałby on podany, gdyby zaszła konieczność jego użycia - ale mimo to wg mnie warto go znać. Mianowicie, ogniskową układu złożonego z dwóch przyrządów (tu jest to zwierciadło i soczewka) można policzyć ze wzoru: 1/f = 1/f1 + 1/f2, gdzie f1 i f2 to ogniskowe soczewki i zwierciadła. Zdolność skupiająca to z kolei odwrotność ogniskowej, a zatem zdolność skupiająca układu to Z = Z1 + Z2.