* Podając numer telefonu i klikając na przycisk "Proszę o kontakt", akceptujesz regulamin platformy i wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych,
w szczególności numeru telefonu, przez Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP 6372144158
w celu przedstawiania oferty przez telefon. Twoje dane będą przetwarzane na zasadach określonych w polityce prywatności.
Administratorem danych osobowych jest Łukasz Jarosiński prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński
z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP: 6372144158. Zapoznaj się z informacjami o przetwarzaniu danych tutaj.
Wiem, że już jest po maturze i pewnie nie ma to znaczenia, ale stwierdziłem, że i tak udzielę odpowiedzi na to pytanie.
Zacznę od końca - tak, pracę gazu w całym cyklu można policzyć jako pole figury ograniczonej przemianami. Tyle, że praca gazu w tym akurat przypadku jest ujemna, bo kierunek przemian jest przeciwny do wskazówek zegara (czyli praca to pole z minusem - tak jak tu wyszło jest to -30J).
To czy ma być Q = W czy Q = -W, to zależy od tego czy W to praca gazu czy praca wykonana nad gazem. Ja wolę raczej jako W określać pracę wykonaną nad gazem, bo to ona właśnie siedzi w pierwszej zasadzie termodynamiki zapisanej w takiej postaci jak widnieje to w karcie wzorów. I wówczas faktycznie mamy Q = -W. Na tym rozwiązaniu W jest przyjęte jako praca gazu, a praca gazu to przecież liczba przeciwna do pracy nad gazem, więc dlatego w tym przypadku jest Q = W, a nie Q = -W.