Cześć, mógłby mi ktoś pokazać, lub powiedzieć sposób na rozwiązanie przypadku, w którym mamy do policzenia, że suma odwrotności kwadratów m.zer. = m ? Pozostałe warunki udało mi się policzyć, jednak ten próbowałem już rozwiązywać dwa razy, i w obu próbach po uproszczeniu wyrażenia dostałem wielomian, którego nie mogę rozwiązać grupowaniem wyrazów(ani tym bardziej schematem hornera[m.zerowe niewymierne]). Oczywiście przekształciłem warunek tak, aby można było podstawić wartości z wzorów viete'a(przekształcenia te były poprawne, sprawdziłem je w książce).
mi to wyszło jakoś tak
Najprawdopodobniej w tym zadaniu jest błąd w odpowiedziach ponieważ m pokazane w odpowiedziach nie należy do m<-2
Dzięki @Pieczon, teraz zauważyłem, że dobrze przekształciłem, a źle podstawiłem :P
Niestety wkradł się tutaj błąd w kryteriach. Poprawne rozwiązanie jest pokazane powyżej
Hej, ale przecież rozwiązanie m = 6+2✓10 (2 pierwiastki z 10) nie należy do przedziału m= (-nieskonczoność, -2) który wychodzi z warunku 4° (x1 + x2>0). Czy wobec tego to zadanie ma rozwiązanie? Żadne z rozwiązań nie należy do wszystkich przedziałów.