3. Wyznacz te wartości parametru "m", dla których równanie cosx=(m^2 -4m-4)/(m^2 +1) ma rozwiązanie należące do przedziału (0; Pi/3)
Zad 4. Oblicz dla jakiej wartości parametru "m" suma odwrotności sześcianów różnych pierwiastków równania (m-1)x^2-(m+1)x+m+1=0 jest dodatnia?
W zadaniu 3 wyznaczyłem przedział x, i dla jakiego parametru m funkcja przyjmuje wartość 1, ale dalej miałem problem.
W zadaniu 4. wypisałem założenia, ale dalej liczyłem na liczbach i nic nie wychodziło. Po spojrzeniu do kryteriów zobaczyłem, że należy zapisać to przy pomocy wzorów vieta, ale czy mógłby ktoś wyjaśnić skąd taka forma jak w kryterium się wzięła z 1/(x1^3) + 1/(x2^3)? Totalnie nie rozumiem skąd wziął się taki licznik jak tam jest podany.
zad.3
Pokaż coś więcej, swoje obliczenia czy coś, to postaram się pomóc, ale też od razu postaram się coś pomóc:
-Narysuj sobie wykres cosinusa w przedziale (0;pi/3)
-Twoja oś Y robi teraz za wartość parametru, a wartość wyrażenia z parametrem musi być w tym zakresie zaznaczonym czerwoną klamerką: legenda - niebieska linia: pi/3; czerwona linia: 0
[bo w tym przedziale jest rozwiązanie]
zad.4
Totalnie nie rozumiem skąd wziął się taki licznik jak tam jest podany.
suma sześcianów m.zer = (x1)^3 + (x2)^3, suma odwrotności to: 1/(x1)^3 + 1/(x2)^3
teraz wspólny mianownik, i przekształcasz to tak długo, aż dostaniesz działanie na wyrażeniach, które można zastąpić wzorami viete'a(sumy/iloczyn m.zer)
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło, w razie pytań pisz :)