Podpunkt 9.2 jest rzecz jasna związany z podpunktem 9.1. Na początku trzeba narysować wszystkie siły jakie działają na naszą deskę, będą to jej siła ciężkości, siła tarcia (od podłogi) i siły reakcji od podłogi i od ściany. W podpunkcie 9.2 aby uzyskać stan równowagi, to musimy uzyskać równowagę sił działających na deskę (wtedy zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki Newtona deska nie będzie poruszała się ruchem postępowym) oraz równowagę momentów sił działających na deskę (wtedy zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki w ruchu obrotowym deska nie będzie wykonywała ruchu obrotowego). Zapisanie tych dwóch równań pozwoli nam dojśc do poprawnego wyniku. Pozwolę sobie podlinkować inny temat dotyczący tego zadania, w którym jeden z użytkowników wykonał poprawny rysunek, ale pomylił się delikatnie w obliczeniach, a ja tam to sprostowałem, więc warto ewentualnie tam zerknąć: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1634998155-zadanie-domowe-nr6-czesc1-zad-92
W razie dalszych pytań proszę oczywiście śmiało pytać :)
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Podpunkt 9.2 jest rzecz jasna związany z podpunktem 9.1. Na początku trzeba narysować wszystkie siły jakie działają na naszą deskę, będą to jej siła ciężkości, siła tarcia (od podłogi) i siły reakcji od podłogi i od ściany. W podpunkcie 9.2 aby uzyskać stan równowagi, to musimy uzyskać równowagę sił działających na deskę (wtedy zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki Newtona deska nie będzie poruszała się ruchem postępowym) oraz równowagę momentów sił działających na deskę (wtedy zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki w ruchu obrotowym deska nie będzie wykonywała ruchu obrotowego). Zapisanie tych dwóch równań pozwoli nam dojśc do poprawnego wyniku. Pozwolę sobie podlinkować inny temat dotyczący tego zadania, w którym jeden z użytkowników wykonał poprawny rysunek, ale pomylił się delikatnie w obliczeniach, a ja tam to sprostowałem, więc warto ewentualnie tam zerknąć: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1634998155-zadanie-domowe-nr6-czesc1-zad-92
W razie dalszych pytań proszę oczywiście śmiało pytać :)