Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
Do zadania 11.
Obliczyłem długość wszystkich boków z własności trójkąta 30/60/90 stopni. Później pole dużego trójkąta. Następnie z pola trójkąta z wysokością h=AD padającą na bok CB wyznaczam h. Wyszło mi że h wynosi 3√1,5. Zastanawiałem się dlaczego w odpowiedzi Pana na forum jest odpowiedź, że można obliczyć |AD| z własności trójkąta ADC (30/60/90 stopni). W kryterium odpowiedzi jest wymaganie obliczenia pola trójkąta ABC i wynik |AD| = 1,5√6. Nie wiem jak zamienić 3√1,5 na 1,5√6 mimo że wyniki na kalkulatorze są takie same. :)
Zadanie 1.
Skoro trójkąt jest równoboczny to |DB|=4 zatem:
1) Z twierdzenia pitagorasa oblicz długość odcinka |CD|.
2)Oblicz pole trójkąta DBC wykorzystując odcinek CD i odcinek DB
3)Oblicz pole trójkąta DBC wykorzystując |BC|=8 i wysokość poprowadzoną z wierzchołka D na bok BC
4)Przyrównaj do siebie oba pola i oblicz długość szukanej wysokości.
Zadanie 4
1) Zwróć uwagę na boki trójkąta prostokątnego, można zauważyć, że mamy do czynienia z trójkątem o kątach 90,60,30 stopni.
Zadanie 6
1. Z własności trójkąta o kątach : 90,60,30 jesteś w stanie długości przekątnych tego rombu, następnie wystarczy obliczyć pole ze wzoru na pole rombu z wykorzystaniem długości przekątnych.
Zadanie 11
1) Wykorzystując własności trójkąta o kątach 90,60,30 stopni w trójkącie ADC oblicz |AD|.