Z reguły mnożenia i dodawania. Powiedzmy, że mamy wyznaczyć te 4 osoby do przygotowania dyskoteki, ale wśród tych 4 osób mają być 2 dziewczynki i 2 chłopców. Więc wybieramy dwie dziewczynki spośród 13 [ (13 po 2], a do nich dobieramy dwóch chłopców(analogicznie). Mnożymy bo to jest ten sam przypadek(to trochę tak jakbyśmy wybierali jak pomalujemy dwukolorową flagę, z tym, że nasze możliwości wyboru pary chłopców to możliwości wyboru koloru jednej części flagi. Jeszcze innymi słowy - każda możliwa para dziewczynek, z każdą możliwą parą chłopców[jak każdy kolor z każdym na fladze]). Myślę, że w miarę dokładnie to opowiedziałem, jednak w razie pytań pisz.
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Z reguły mnożenia i dodawania. Powiedzmy, że mamy wyznaczyć te 4 osoby do przygotowania dyskoteki, ale wśród tych 4 osób mają być 2 dziewczynki i 2 chłopców. Więc wybieramy dwie dziewczynki spośród 13 [ (13 po 2], a do nich dobieramy dwóch chłopców(analogicznie). Mnożymy bo to jest ten sam przypadek(to trochę tak jakbyśmy wybierali jak pomalujemy dwukolorową flagę, z tym, że nasze możliwości wyboru pary chłopców to możliwości wyboru koloru jednej części flagi. Jeszcze innymi słowy - każda możliwa para dziewczynek, z każdą możliwą parą chłopców[jak każdy kolor z każdym na fladze]). Myślę, że w miarę dokładnie to opowiedziałem, jednak w razie pytań pisz.