Alex263 352 wyśw. 22-03-2022 19:03

Zadanie z Magnetronem

Poproszę o pomoc w tym zadaniu wydaje mi się, że tutaj powinien pojawić się ruch po okręgu elektronów, ale jeżeli vo=0 to nie pojawia się (przynajmniej początkowo siła Lorenza)? Czy siła elektryczna pojawi się tutaj, jeżeli tak to jak będzie działała?

fizyka lampa próżniowa elektromagnetyzm Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 24-03-2022 14:00

Hmm, to zadanie na pierwszy rzut oka wygląda na takie, w którym aby dokładnie opisać ruch elektronu potrzebne będą równania różniczkowe ;) ale to o co nas tutaj proszą powinno dać się wyznaczyć. Mianowicie, faktycznie v0 = 0, natomiast na elektron już od początku działa jakaś siła elektryczna. Pole elektryczne, z którym mamy tu do czynienia jest polem centralnym, wobec tego siła elektryczna działająca na elektron zawsze będzie zwrócona na zewnątrz, a zatem jej kierunkiem będzie linia łącząca katodę z obudową, przechodząca przez położenie, w którym akurat znajduje się elektron. Trzeba zatem założyć, że elektron rozpoczyna swój ruch w jakimś określonym kierunku, powiedzmy, że jest to poziomo w prawo. No i teraz jeśli elektron zacznie się poruszać, to zacznie również działać na niego siła Lorentza, która będzie zakrzywiała tor jego ruchu. Tym torem nie będzie okrąg, bowiem prędkość elektronu będzie stale wzrastała z uwagi na działającą na niego siłę elektryczną. Tym torem będzie zatem fragment jakiejś krzywej, np. coś takiego jak na rysunku poniżej.

Co do prędkości, to tak jak wspomniałem będzie ona stale wzrastała z uwagi na siłę elektryczną, natomiast zakładam, że chodziło pewnie o obliczenie jego prędkości końcowej? To możemy obliczyć, wiedząc, że przyrost energii kinetycznej tego elektronu to będzie iloczyn jego ładunku i pokonanego napięcia, czyli Ek = eU (zastanawiam się jeszcze czy jest po cos potrzebny podany promień, ale wygląda na to, że nie). BTW - skąd jest to zadanko, z jakiegoś zbioru?

Alex263 24-03-2022 17:55

Dziękuje za pomoc niestety nie jestem w stanie powiedzieć skąd jest to zadanie, dostaliśmy je od naszego nauczyciela fizyki w szkole, który korzysta z różnych przeważnie starych zbiorów i sam często przekręca zadania na różne sposoby

s.gugula 25-03-2022 09:13

Ok, dzięki za info ;)