Brak odpowiedzi w książce.
Czy inny sposób prowadzący do dobrej odpowiedzi jest poprawny?
Hmm, no można byłoby próbować np. troszkę inaczej przekształcać te dwa równania kinematyczne (na drogę i prędkość), przy czym to byłyby jakieś powiedziałbym kosmetyczne zmiany.
Ewentualnie samą prędkość końcową można obliczyć wykorzystując zasadę zachowania energii mechanicznej, tyle, że aby obliczyć czas i tak trzeba będzie się potem odnieść do równania kinematycznego. Ale to byłby faktycznie nieco inny sposób rozwiązania.
ja to zadanie obliczyłem przez podłożenie v0 i a=g i s=h do wzoru na drogę w ruchu przyspieszonym. Wyszło mi równanie kwadratowe i z tego obliczyłem "t" wiedząc, że nie ma czasu ujemnego została mi tylko odpowiedź że t = 0,95. Czy tego typu rozwiązanie również jest poprawne?
Tak, tak też jest ok :)
Faktycznie - z jakiegoś powodu nie została w odpowiedziach napisana ostatnia linijka. Całe przekształcenie tam przedstawione jest jak najbardziej ok, natomiast trzeba jeszcze obliczoną wartość prędkości końcowej wstawić do wzoru na czas: $$ t = \frac{v_k - v_0}{g} \approx 0,95 s $$ Przepraszam za to niedopatrzenie i dziękuję za czujność!