andrewgorb 369 wyśw. 12-04-2022 18:39

Arkusz V zadanie 13.2

Dzień dobry, mógłby ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym zadaniem? Nie rozumiem skąd mam wpisywać te a nie inne wyniki? Czemu to równanie się równa, bo nie możemy tak z głowy po wpisywać liczby?
Równanie reakcji Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
nomysz 12-04-2022 18:58

Chodzi ci o te wartości przy np. C? Jeśli tak to bierzesz wszystko z układu okresowego. Dokładniej mówiąc wartości dolne, w układzie okresowym przy danym pierwiastku są podane liczby atomowe i to je wpisujesz na dole. Te wartości do góry wynikają z dodawania i odejmowania nie można ich wyczytać z układu okresowego ponieważ istnieją różne izotopy pierwiastków. przy "n" do góry piszesz zawsze 1 a na dole 0, tak samo jak dla protonu do góry i na dole piszesz 1, dla cząstki alfa piszesz do góry 4 a na dole 2, a dla elektronów do góry piszesz 0 a na dole -1 lub 1 to zależy od tego co potrzebujesz. W tych zadaniach musisz pouzupełniać luki w taki sposób by wszystko się zgadzało po obu stronach. ( dolna wartość jest przypisana do każdego pierwiastka i nie można jej zmieniać dlatego jak będzie polecenie by np. znaleźć pierwiastek z daną liczbą na dole to szukaj w układzie okresowym).

andrewgorb 15-04-2022 14:21

A jak w takim razie wiemy, co wpisywać w górę przy N? 

Bo wiem, właśnie że musi się zgadzać do dwóch stronach, ale mamy tu tylko jedną, czy ja czegoś nie rozumiem? 

Zadzwoń teraz Dotknij, aby się ze mną skontaktować.