Dlaczego wykres nie może zmieniać się liniowo tylko tak bardziej sinusoidalnie? Chodzi mi generalnie dlaczego ten wykres nie może liniowo drgać w tym wypadku tylko tak nieregularnie oraz jeśli mamy wykres powiedzmy jakiegoś H do R i jednostką jest 1 to co wtedy należy pisać po prostu 1 zamiast jednostki czy jakoś inaczej to należy oznaczyć?
Jest tak dlatego, że pozioma składowa prędkości motocyklisty, która to składowa ma bezpośrednie przełożenie na rejestrowaną przez obserwatora częstotliwość dźwięku nie zmienia się liniowo z czasem, ale właśnie jest to funkcja sinus, z uwagi na fakt, że motocyklista porusza się po okręgu (analogiczne rozważania przeprowadzaliśmy np. na początku działu o drganiach, gdzie ruch harmoniczny przedstawialiśmy właśnie jako ruch po okręgu po zrzutowaniu go tylko na jedną składową - i tam wynikiem faktycznie była funkcja sinus).
Co do drugiego pytania, to nie wiem czy do końca zrozumiałem, ale jak mniemam chodzi o to, że na jednej z osi mamy przedstawić jakąś bezwymiarową wielkość fizyczną? Jeśli tak, to w nawiasie gdzie podajemy jednostkę możemy wpisać po prostu 1 i sprawa załatwiona :)