* Podając numer telefonu i klikając na przycisk "Proszę o kontakt", akceptujesz regulamin platformy i wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych,
w szczególności numeru telefonu, przez Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP 6372144158
w celu przedstawiania oferty przez telefon. Twoje dane będą przetwarzane na zasadach określonych w polityce prywatności.
Administratorem danych osobowych jest Łukasz Jarosiński prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Szkoła Maturzystów Łukasz Jarosiński
z siedzibą w Olkuszu, ul. Żeromskiego 2/20, NIP: 6372144158. Zapoznaj się z informacjami o przetwarzaniu danych tutaj.
Ja w tym zadaniu przyjąłem podstawę za x-a (połowę) więc bok mi wyszedł b=(pierw.)16-x^2. Pierwiastka zdjąć nie możemy więc wrzucamy go do pola. Moje pole to P=2x*(pierw.)16-x^2. Musimy teraz "2x" wrzucić pod pierwiastek i wychodzi nam równanie
P=(pierw.) 64x^2-4x^4. W tych zadaniach pomijamy pierwiastek i to co jest pod nim traktujemy jako zwykłą funkcję. (tu:64x^2-4x^4). Teraz zoptymalizuj o oblicz x-a.