Dlaczego odpowiedź do punktu 6.3 brzmi: mogła poruszać się, w górę lub w dół, skoro z treści zadania wynika, że w wyniku przyspieszenia windy masa mężczyzny wyniosła 92kg, a normalnie jego masa wynosi 80 kg? Gdyby winda poruszała się w dół, jego masa na wadze wskazywała by niższą wartość niż 80kg, ponieważ siła reakcji oddziałująca na wagę byłaby zmniejszona o siłę bezwładności (zwrot siły bezwładności byłby skierowany do góry, przeciwnie do zwrotu przyspieszenia windy), wtedy R=Fc-Fb.
Właśnie miałem edytować post. Zapomniałem, że ruch może być również opóźniony. Dzięki za odpowiedź.
Część Twojego rozumowania jest ok, ale część jest błędna. Faktycznie prawdą jest, że skoro waga pokazała większą wartość, to siła bezwładności działająca na mężczyznę miała zwrot w dół, a zatem przyspieszenie windy miało zwrot w górę. Ale zaznaczam, co bardzo ważne i na co ogromną wagę kładłem na zajęciach, że o tym w którą stronę porusza się ciało decyduje jego wektor prędkości, a nie przyspieszenia. A zatem to, że winda miała przyspieszenie zwrócone w górę nic nam tak naprawdę nie mówi o tym, w którą stronę poruszała się winda. Mogła bowiem poruszać się w górę (i wtedy był to ruch przyspieszony) lub poruszać się w dół (i wtedy był to ruch opóźniony). Możemy zresztą to odnieść do własnego doświadczenia - będąc w windzie jesteśmy "wciskani" w jej podłogę, gdy winda startuje w górę (ruch przyspieszony) lub wtedy gdy winda zatrzymuje się jadąc w dół (ruch opóźniony).