Oblicz wartość ciepła jaką gaz wymienił z otoczeniem w przemianach 1-2 i 3-1. W obu przypadkach napisz czy gaz pobierał czy też oddawał ciepło.
czy wymiana ciepła w przemianie 3-1 może być obliczona dwoma sposobami? Jest to przemiana izobaryczna, czy można więc skorzystać ze wzoru Qp=CpnΔT? Wyniki są bardzo zbliżone, czy w takim razie równanie CpnΔT=CvnΔT + W jest teoretycznie prawidłowe?
Fizyka termodynamika zadanie domoweDodaj post do ulubionychPoproś o pomoc
Pytają o to, jaka ilość ciepła została wymieniona z otoczeniem, czyli w tym przypadku jaką ilość ciepła gaz oddał do otoczenia. Zatem możemy obliczyć to ciepło dla przemiany izobarycznej z wzoru Q=n*cp*deltaT. W kwestii tego drugiego wzoru, który zapisałeś to nie jestem pewien.
Domyślam się, że powstał na bazie tych trzech równań:
deltaU=Q+W
Q=n*cp*deltaT
deltaU=n*cv*deltaT
zatem po przyrównaniu do siebie równania 1 i 3 oraz podstawieniu za Q równania 2 otrzymamy:
n*cv*deltaT=n*cp*deltaT+W.
U Ciebie wygląda to b. podobnie z tym, że zamienione masz cv z cp.
Dokładnie tak, jedyną różnicą było to, że W przyjąłem jako pracę gazu i automatycznie obróciłem znaki by były poprawnie, przez co właśnie osiągnąłem to równanie. Dziękuję bardzo za wytłumaczenie
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Pytają o to, jaka ilość ciepła została wymieniona z otoczeniem, czyli w tym przypadku jaką ilość ciepła gaz oddał do otoczenia. Zatem możemy obliczyć to ciepło dla przemiany izobarycznej z wzoru Q=n*cp*deltaT. W kwestii tego drugiego wzoru, który zapisałeś to nie jestem pewien.
Domyślam się, że powstał na bazie tych trzech równań:
deltaU=Q+W
Q=n*cp*deltaT
deltaU=n*cv*deltaT
zatem po przyrównaniu do siebie równania 1 i 3 oraz podstawieniu za Q równania 2 otrzymamy:
n*cv*deltaT=n*cp*deltaT+W.
U Ciebie wygląda to b. podobnie z tym, że zamienione masz cv z cp.
Daj znać czy liczyłeś ten wzór w ten sposób.