No cóż, okazuje się, że jeśli będziemy dokonywali pomiarów długości np. jakiegoś obiektu w dwóch różnych nieinercjalnych układach odniesienia albo pomiarów czasu pomiędzy dwoma zdarzeniami w takich dwóch różnych układach, to wyniki mogą się zwyczajnie między sobą różnić. Czyli jeden obserwator stwierdzi że długość jakiegoś obiektu wynosi l, a drugi, że będzie to więcej (albo mniej) od l. Tak sam z mierzonym czasem pomiędzy zdarzeniami. Z tego wynika zresztą wniosek dotyczący podpunktu c), tzn. że jeśli jeden obserwator stwierdzi, że zdarzenia są sobie równoczesne, to już drugi obserwator wcale nie musi tak uważać i np. dla niego jedno zdarzenie nastąpi wcześniej, a drugie później. Kwestia jak dokładnie należy to tutaj "wyprowadzać", bo w poleceniu jest aby skorzystać z transformacji Lorentza, podsyłam link do wzorów poprzez, które transformuje się współrzędną położenia i czas: https://pl.wikipedia.org/wiki/Transformacja_Lorentza (widnieją pod hasłem "transformacja współrzędnych").
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
No cóż, okazuje się, że jeśli będziemy dokonywali pomiarów długości np. jakiegoś obiektu w dwóch różnych nieinercjalnych układach odniesienia albo pomiarów czasu pomiędzy dwoma zdarzeniami w takich dwóch różnych układach, to wyniki mogą się zwyczajnie między sobą różnić. Czyli jeden obserwator stwierdzi że długość jakiegoś obiektu wynosi l, a drugi, że będzie to więcej (albo mniej) od l. Tak sam z mierzonym czasem pomiędzy zdarzeniami. Z tego wynika zresztą wniosek dotyczący podpunktu c), tzn. że jeśli jeden obserwator stwierdzi, że zdarzenia są sobie równoczesne, to już drugi obserwator wcale nie musi tak uważać i np. dla niego jedno zdarzenie nastąpi wcześniej, a drugie później. Kwestia jak dokładnie należy to tutaj "wyprowadzać", bo w poleceniu jest aby skorzystać z transformacji Lorentza, podsyłam link do wzorów poprzez, które transformuje się współrzędną położenia i czas: https://pl.wikipedia.org/wiki/Transformacja_Lorentza (widnieją pod hasłem "transformacja współrzędnych").