Czy ma ktoś może rozwiązania powyższych zadań, które w listopadzie trafiły na grupie na fb? Większość z nich sprawia mi problem, a nie wiem czy jest sens pisać na forum z każdym zadaniem osoby jeśli ktoś miałby rozwiązania. Dzięki :)
Ja bym prosił o wskazówkę do ostatniego przykładu, reszte mam :)
Wybaczcie że nie odpisałem jeszcze, ale walczę z tymi zadaniami, połowę już udało się rozgryźć, z resztą zobaczę i będę pisał najwyżej :)
@Adam
Wykorzystaj fakt, że a, b, c > 0
Podnieś obustronnie nierówność do kwadratu, a następnie przekształć lewą stronę tak aby móc wykorzystać założenie.
Skróć to co możliwe a następnie porównaj otrzymaną nierówność z informacją daną w poleceniu.
@Adam
Wykorzystaj fakt, że a, b, c > 0
Podnieś obustronnie nierówność do kwadratu, a następnie przekształć lewą stronę tak aby móc wykorzystać założenie.
Skróć to co możliwe a następnie porównaj otrzymaną nierówność z informacją daną w poleceniu.
Jeżeli podniesiesz do kwadratu lewą stronę to otrzymasz takie wyrażenie:
Z podkreślonych wyrazów możesz wyciągnąć założenia.
Dziękuję ślicznie, jeszcze prosiłbym wskazówke do 12 przykladu bo z tym tez mam problem
@Adam w tym przykładzie jest błąd. Można to sprawdzić podstawiając: a=1, b=pierw(1/2)
Ja bym jeszcze bardzo prosił o wskazówkę do przykładu 8,9 i 11. Resztę udało się zrobić :)
@Ailo w 8 przykładzie skorzystaj z zależności, która mówi, że suma dodatniej liczby i jej odwrotności jest zawsze większa bądź równa 2.
9 --> rozbij lewą stronę na 3 wyrażenia i skorzystaj z nierówności Cauchy'ego
11 --> zobacz zadanie 10g / 79 z zadań domowych kursu- jest niemal identyczne. Kryteria już Ci pomogą
Napisz z którymi konkretnie masz problem, a dam Ci wskazówki :)