Skąd w odpowiedziach wzięto ten wzór że rm=RM. Wygląda podobnie do wzoru na wyznaczenie środka masy ale nie ma mianownika gdzie masy sie dodaje tak jak wyżej w odpowiedzi napisałam.
Do tego wzoru można dojść wykorzystując wspomniany przez Ciebie wzór na wyznaczenie środka masy i w mojej opinii na maturze właśnie w taki sposób należałoby do tego zadania podejść, bo tutaj autorzy podali już niejako finalną wersję tego wzoru po pewnych przekształceniach, co wg mnie nie jest zbyt dobrym podejściem, bo faktycznie wygląda to tak, jak gdyby ten wzór spadł z sufitu. Więc przyjmując ich oznaczenia i zakładając sobie, że np. Pluton znajduje się w początku układu współrzędnych, możemy zapisać, że:
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Do tego wzoru można dojść wykorzystując wspomniany przez Ciebie wzór na wyznaczenie środka masy i w mojej opinii na maturze właśnie w taki sposób należałoby do tego zadania podejść, bo tutaj autorzy podali już niejako finalną wersję tego wzoru po pewnych przekształceniach, co wg mnie nie jest zbyt dobrym podejściem, bo faktycznie wygląda to tak, jak gdyby ten wzór spadł z sufitu. Więc przyjmując ich oznaczenia i zakładając sobie, że np. Pluton znajduje się w początku układu współrzędnych, możemy zapisać, że:
$$ \frac{(r_P + r_{Ch}) \cdot m_{Ch}}{m_P + m_{Ch}} = r_P $$
skąd dostajemy: $$ r_P m_{Ch} + r_{Ch} m_{Ch} = r_P m_P + r_P m_{Ch} \rightarrow r_{Ch} m_{Ch} = r_P m_P $$
co jest już wzorem, który autorzy podali w rozwiązaniu.