No właśnie próbowałam robić już rysunkiem iwgl, ale zupełnie mi nie wychodzi. Żeby wyszedł poprawny wynik to P(AiB) musi być równe 15:1820, i to wychodzi z (6 po 4):1820, tylko nie wiem skąd się to bierze.
Zdarzenie P(AiB) to prawdopodobieństwo że wylosujemy 4 chłopców i jednocześnie co najmniej jednego chłopaka. Czyli w praktyce prawdopodobieństwo wylosowania 4 chłopców. Prawdopodobieństwo wylosowania 4 chlopców to (6 po 4) podzielone przez (16 po 4)
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
W treści zadania mamy napisane, że wybrano co najmniej jednego chłopaka. Zatem dobrze by tu wykorzystać zdarzenie przeciwne:
Rozpisz zbiory. Przydatny może tu być dla ciebie wzór IAI = IBI - IA'I.