Jak obliczyć w tym zadaniu P(AiB)?
No właśnie próbowałam robić już rysunkiem iwgl, ale zupełnie mi nie wychodzi. Żeby wyszedł poprawny wynik to P(AiB) musi być równe 15:1820, i to wychodzi z (6 po 4):1820, tylko nie wiem skąd się to bierze.
Mógłby pan doradzić jak odróżnić zwykłe warunkowe od Bayesa? Boję się, że nie zauważę w którymś zadaniu bayesa albo wcisnę go tam gdzie nie trzeba. Przerobiłam wszystkie zadania ale temat wyjątkowo mi nie odpowiada. Jak ktoś mi powie to zrób warunkowym to wszystko zrobię tak samo z bayesem ale ten początek…
Prawdopodobieństwo warunkowe odpowiada na pytanie: „Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia A, jeśli wiadomo, że zdarzenie B już zaszło?”
Przykład: Jaka jest szansa, że wylosujemy króla z talii kart, jeśli wiemy, że wylosowana karta jest czerwona?
Twierdzenie Bayesa służy do „odwracania” warunku; odpowiada na pytanie: „Biorąc pod uwagę zaobserwowany skutek (B), jak zmienia się prawdopodobieństwo przyczyny (A)?”
Przykład: Mamy dwa worki, w jednym więcej kul białych niż czarnych, a w drugim odwrotnie. Wybraliśmy losowo jeden worek i wylosowaliśmy z niego białą kulę. Jakie jest teraz prawdopodobieństwo, że kulę pobraliśmy z worka z przewagą białych kul? (Czyli: „odwrotny” kierunek – widzimy skutek (biała kula), a chcemy się dowiedzieć, który worek (przyczyna) jest bardziej prawdopodobny).
W treści zadania mamy napisane, że wybrano co najmniej jednego chłopaka. Zatem dobrze by tu wykorzystać zdarzenie przeciwne:
Rozpisz zbiory. Przydatny może tu być dla ciebie wzór IAI = IBI - IA'I.