Dlaczego w tym zadaniu uwzględniamy tylko zamianę kiedy jest liczba parzysta i nieparzysta a dlaczego tego nie robimy gdy mamy 2 parzyste skoro mamy pewność że są one różne?
Matematyka arkusz maturalnyDodaj post do ulubionychPoproś o pomoc
Spójrzmy jeszcze raz na przypadek z dwoma parzystymi.
Losując dwie parzyste pierwszą liczbę możemy wylosować na 5 sposobów:
2, 4, 6, 8, 10
drugą liczbę na 4 sposoby.
Zatem 5*4 zlicza nam już wszystkie przypadki. Przemnożenie * 2! zdubluje nam przypadki.
Przykład:
Za pierwszym razem losuję liczbę na 5 sposobów (np. wylosowałem "2") za drugim razem losuję jedną z pozostałych 4 (np. wylosowałem "4"). Następnie kolejna tura - za pierwszym wylosowałem "4" za drugim jedną z pozostałych np. "2".
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Spójrzmy jeszcze raz na przypadek z dwoma parzystymi.
Losując dwie parzyste pierwszą liczbę możemy wylosować na 5 sposobów:
2, 4, 6, 8, 10
drugą liczbę na 4 sposoby.
Zatem 5*4 zlicza nam już wszystkie przypadki. Przemnożenie * 2! zdubluje nam przypadki.
Przykład:
Za pierwszym razem losuję liczbę na 5 sposobów (np. wylosowałem "2") za drugim razem losuję jedną z pozostałych 4 (np. wylosowałem "4"). Następnie kolejna tura - za pierwszym wylosowałem "4" za drugim jedną z pozostałych np. "2".