Czy stwierdzenie, w treści zadania, że "siła ciężkości jest siłą wypadkową" jest błędne? Czy to nie tak, że jeśli istnieje siła wypadkowa to przyspieszenie jest niezerowe? Wydaje mi się, że odpowiedź z książki zakłada Fw = 0, przynajmniej mi w taki sposób udało się rozwiązać to zadanie. Prosiłbym o weryfikację.
Jeszcze jedna kwestia, mówiliśmy, że wektor siły naciągu idzie wzdłuż nici i jest skierowany do punktu zaczepienia. Czy dobrze rozumiem, że siły naniesione na rysunek w odpowiedzi wynikają jedynie z III Z.D.N. (natomiast są równe co do wartości z tymi naniesionymi przeze mnie)?
Stwierdzenie, że siła ciężkości jest siłą wypadkową jest błędne, bo ciężarek nie ma przyspieszenia, więc nie może działać na niego niezerowa siła wypadkowa. Jest to więc pomyłka w edycji, ale oznacza to, że musisz mieć starą wersję naszej książki, bo ten błąd został w niej poprawiony już w zeszłorocznej wersji. Zachęcam zatem do zaopatrzenia się w najnowszą wersję książki, bo w niej oprócz drobnych poprawek są także więcej innych, nowych i bardziej dopasowanych pod nową formułę maturalną zadań.
Co do drugiej części pytania to odpowiedź brzmi tak - wszystko wynika z III ZD i właśnie z faktu, że siła wypadkowa jest zerowa (co zresztą wykorzystałeś w równaniu po prawej stronie). Wyliczone przez Ciebie wartości F1 i F2 są poprawne :)