Wartość prędkości początkowej kulki K1 wynosi v01=7,9m/s.
Oblicz wartość vk1 prędkości kulki K1 tuż przed uderzeniem w poziome podłoże.
Nie wiem w jaki sposób ułożyć równanie stosując zasadę zachowania pędu, aby obliczyć prędkość przed uderzeniem w podłoże.
matura 2021Dodaj post do ulubionychPoproś o pomoc
Ja bym tu zastosował ZZE, ponieważ zdrzenie de facto się jeszcze nie wydarzyło więc pęd pozostanie taki sam + nie mamy drugiego ciała więc ze wzoru na pęd wyszłoby to samo natomiast ZZE tutaj działa, ponieważ - pomijamy opory ruchu, nie ma nic o nich wspomniane w zadaniu wtedy 1 - Gdy jest u góry 2 - Gdy jest już przed zderzeniem Ep1 + Ek1 = Ek2
mgh1 + (mv1^2)/2 = mv2^2 + mgh2
mgh1) + (mv1^2)/2 = mv2^2 bo h2 = 0 (v2 tzn v na dole) | /m
gh1+ v1^2/2 = v2^2/2 no i na podstawie tego już powinnaś być w stanie rozwiązać resztę
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Ja bym tu zastosował ZZE, ponieważ zdrzenie de facto się jeszcze nie wydarzyło więc pęd pozostanie taki sam + nie mamy drugiego ciała więc ze wzoru na pęd wyszłoby to samo
natomiast ZZE tutaj działa, ponieważ - pomijamy opory ruchu, nie ma nic o nich wspomniane w zadaniu
wtedy
1 - Gdy jest u góry
2 - Gdy jest już przed zderzeniem
Ep1 + Ek1 = Ek2
mgh1 + (mv1^2)/2 = mv2^2 + mgh2
mgh1) + (mv1^2)/2 = mv2^2 bo h2 = 0 (v2 tzn v na dole) | /m
gh1+ v1^2/2 = v2^2/2 no i na podstawie tego już powinnaś być w stanie rozwiązać resztę