4.2 [...] Zaznacz wektor wypadkowego momentu siły na rysunku powyżej.
Nie do końca rozumiem dlaczego wektor momentu bezwładności jest skierowany przed kartkę (tak jest w odpowiedziach), skoro z reguły trzech palców wychodzi mi, że moment siły ciężkości belki (który jest mniejszy) działa przed kartkę, a moment bezwładności siły z jaką ciężarek działa na belkę działa już za kartkę (ten jest większy). Więc czy moment wypadkowy nie powinien być skierowany za kartkę?
Faktycznie stosując tę zasadę pomyliłem palce środkowy obrałem za wektor r, a wskazujący za F. Teraz już wszystko się rozjaśniło. Dziękuje za pomoc ;)
Super, nie ma sprawy :)
Z reguły trzech palców zwroty tych momentów wychodzą właśnie przeciwne do tych, które zapisałeś ;) czyli moment siły ciężkości belki działa za kartkę, a moment siły ciężkości ciężarka jest zwrócony przed kartkę i dlatego wypadkowy moment również działa przed kartkę. Być może popełniasz jakiś błąd w stosowaniu tej reguły?
Zgodnie z tą regułą pierwszy wektor z iloczynu wektorowego (czyli w przypadku momentu siły jest to wektor r) odpowiada ułożeniu palca wskazującego, drugi wektor (wektor siły) odpowiada ułożeniu palca środkowego, a odchylony kciuk odpowiada momentowi siły (to wszystko robimy prawą dłonią). Więc np. dla siły ciężkości belki mamy: wektor r idzie od punktu A do B, czyli jest zwrócony w prawo, więc palec wskazujący układamy w prawo. Siła ciężkosci belki jest w dół, więc palec środkowy układamy w dół. Przy takim ułożeniu tych dwóch palców odchylony kciuk wchodzi w tablicę, czyli wskazuje za kartkę, stąd moment siły ciężkości belki jest zwrócony za kartkę. I analogicznie robimy to dla momentu siły ciężkości ciężarka (r jest wtedy w lewo) i wyjdzie nam że moment siły cięzkości ciężarka będzie przed kartkę. W razie dalszych pytań pisz śmiało :)