W jaki sposób mogę wyznaczyć zwrot siły lorentza działającej na elektron z pierwszego rysunku?
z reguły prawej dłoni wyznaczyłem że prąd na pierwszym rysunku płynie zgodnie z ruchem wskazówek zegara natomiast nie wiem jak wyznaczyć siłę lorentza działającą na elektron, próbowałem z metody lewej dłoni ale coś nie wychodzi.
Siłę Lorentza, podobnie jak każdy inny iloczyn wektorowy, wyznaczamy np. ze wspomnianej przez Ciebie reguły lewej dłoni, reguły śruby prawoskrętnej albo reguły trzech palców. Ja na zajęciach pokazywałem w większości przypadków regułę trzech palców. Czyli palec wskazujący to pierwszy wektor iloczynu skalarnego - dla siły Lorentza jest to prędkość elektronu, czyli tu ma on zwrot w prawo. Palec środkowy to drugi wektor, czyli B - tu jest on zwrócony do nas. Odchylony kciuk prawej dłoni da nam wynik iloczynu wektorowego (w dół), ale ponieważ mamy do czynienia z elektronem, który naładowany jest ujemnie, to trzeba wziąć zwrot przeciwny, czyli w górę. Tak właśnie działa tu na elektron siła Lorentza.