Oszacuj maksymalną SEM, która wytwarza ta prądnica.
Na jakiej podstawie możemy to zrobić. Szczerze mówiąc to nie mam nawet pomysłu jak podejść do tego zadania.
przepraszam, ale po czym my w ogóle możemy wnioskować że to będzie wielkość wprost proporcjonalna? nigdy nie spotkałam się nawet z taką interpretacją wykresu... przepraszam za włączenie się w dyskusję, ale czy mógłby Pan to jakoś naprowadzić?:)
Zauważmy, że CKE wspomina tu o tym, że SEM max jest wprost proporcjonalna do prędkości kątowej, a to wnioskujemy wprost ze wzoru na SEMmax, bo SEMmax = N*B*S*w, czyli N*B*S (przy założeniu stałości tych wielkości, czyli ciągle ta sama liczba zwojów, to samo pole magnetyczne, ta sama powierzchnia ramki) to współczynnik kierunkowy, a w to zmienna (takie y = a*x).
Zauważmy, że nie wynika to w ogóle z zamieszczonego wykresu - tam mamy zależność SEM (nie max, tylko ogólnie SEM) od czasu t.
To jest trudny podpunkt. Szacować można na różne sposoby, poniżej podsyłam link do tematu, w którym przedstawiony jest jeden ze sposobów, którym można to zrobić: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1674944875-zz1572
Samo CKE proponuje wykorzystanie proporcjonalności SEM do czasu i prędkości kątowej i zauważenie, że skoro dla częstotliwości ok. 1 Hz SEM wynosi ok. 7 V, to dla maks. częstotliwości 5 Hz, maks. wartość SEM będzie równa ok. 35 V. Zamieszczam poniżej rozwiązanie sugerowane przez CKE:
\
W razie pytań pisz śmiało.