Pomoze mi ktos znalezc blad w tym rozwiazaniu? Nie mam pojecia co tutaj nie zrobilem nie tak, dodam, ze samego rozwiazania z ksiazki tez nie do konca rozumiem.
Nie jestem pewny czy dobrze widzę (zdjęcie jest nieco niewyraźne), ale chyba wszystko masz dobrze poza przypadkiem 5 dwójek
* 5 = 6 * 5 = 30
A co do rozwiązania z książki, tam: 1) Liczymy wszystkie możliwe liczby, w których są dozwolone tylko nieparzyste cyfry oraz 2 2) Sprawdzamy ile jest takich, w których nie ma 2 (i są same nieparzyste) i ile takich, w których jest tylko jedna 2 (i poza tym są same nieparzyste) 3) Odejmujemy 2) od 1), bo to da wszystkie interesujące nas w tym zadaniu (wszystkie możliwe z nieparzystymi i 2 minus (wszystkie takie z jedną 2 + wszystkie takie bez 2) = wszystkie z co najmniej jedną 2)
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
Nie jestem pewny czy dobrze widzę (zdjęcie jest nieco niewyraźne), ale chyba wszystko masz dobrze poza przypadkiem 5 dwójek
* 5 = 6 * 5 = 30
A co do rozwiązania z książki, tam:
1) Liczymy wszystkie możliwe liczby, w których są dozwolone tylko nieparzyste cyfry oraz 2
2) Sprawdzamy ile jest takich, w których nie ma 2 (i są same nieparzyste) i ile takich, w których jest tylko jedna 2 (i poza tym są same nieparzyste)
3) Odejmujemy 2) od 1), bo to da wszystkie interesujące nas w tym zadaniu (wszystkie możliwe z nieparzystymi i 2 minus (wszystkie takie z jedną 2 + wszystkie takie bez 2) = wszystkie z co najmniej jedną 2)