Dobry wieczór, mam pytanko z tym zadaniem. Nie wiem czy sposobem jest po prostu wypisywanie przypadków czy jest jakiś inny, lepszy sposób i przede wszystkim szybszy :)
Jaki jesteś wynik do tego zadania?
Skąd bierze się 49?
Jak rozpisałam sobie tabelkę to widać że dla liczby 1 i 50 jest tylko po jednej możliwości, a dla lixzby 2-49 po dwie więc 48*2+2
Jeżeli przyjmujesz - a z twojego rysunku tak wynika, wersje w której losujemy "kolejno liczby" tak jak w opisie zadania. To Omega nasza wynosi: 50*49 ponieważ pierwszą liczbę losujemy na 50 sposobów i drugą na 49. W takim wypadku przypadków które nas interesują jest 49*2. Ponieważ jest to przekątna -1 pomnożona przez 2 ponieważ mamy przekątną z góry i z dołu.
Popatrz jak idziemy po kolei to:
1 z 2 spełnia warunek, 2 z 3 spełnia, 3 z 4 spełbia i tak dalej aż do 49 z 50. Stąd mamy 49 możliwości. Oczywiście *2 jeżeli uwzględniamy kolejnosc.
a dobra. czyli Pan nie brał kolejności pod uwagę stąd mi wyszło 2 razy więcej możliwości
Wykorzystaj tabelkę.
..
Rozbuduj tabelkę np do 5 wyrazów aby wszystko było lepiej widoczne.
Następnie zaznacz te pola które spełniają warunki zadania.
I zlicz je wiedząc, że przekątna ma 50 elementów, zatem kolejne "przekątne" będą miały 50-1, 50-2 itd.
Pamiętaj, że przekątnej nie zliczamy, gdyż nie możemy wylosować dwóch tych samych liczb.