Dzień dobry, mam pytanie. Jak bardzo nasze wyniki mogą się różnić od poprawnych odpowiedzi? Mam na myśli kwestię przybliżeń. W tych dwóch zadaniach moje wyniki znacznie (przynajmniej tak mi się wydaje) różnią się od odpowiedzi z tyłu książki. Czy wynika to z moich błędnych obliczeń czy z przybliżenia poprzednich wartości, które wykorzystuję do obliczeń ( i wtedy można to uznać za poprawne?)?
Rozbieżności są spore, bo niestety są w Twoich obliczeniach błędy. Jeśli chodzi o 2022C.1, to zauważ, że w tabeli podane są współrzędne wektora przemieszczenia, a nie współrzędne położenia robota w danym etapie. Oznacza to, że ruch w pierwszym etapie masz zaznaczony dobrze, ale np. jeśli chodzi już o drugi etap, to deltax = 0, czyli x-owa współrzędna położenia robota się nie zmieniła (zerowe przemieszczenie wzdłuż osi x), czyli jego położenie na x jest dalej równe 50 cm, a deltay = 40 cm, czyli położenie wzdłuż osi y zwiększyło się o 40 cm, czyli z 20 cm zrobiło się 70 cm (drugi etap w układzie (x,y) to zatem odcinek pionowy). Analogicznie sprawa wygląda z etapem trzecim. Dlatego ostateczny wynik wyszedł Ci błędny.
Jeśli zaś chodzi o ZZ.29.4 to masz tam prostą pomyłkę w obliczeniach - mianowicie gdy liczysz s1 to powinnaś tam wstawić czas do kwadratu, czyli nie 4 s, ale 16 s^2. Gdy to zmienisz to wynik wyjdzie już dobry :)