Dla jakich "m" równanie: x2
-x + m = 0 ma dwa różne rozwiązania spełniające warunek: (x1^4-x2^4)(x1^3-x2^3) < 3 – 12m
Cześć, nie mam pomysłu jak w drugim warunku rozpisać (x1^3-x2^3), ciągle pojawia mi się (x1-x2), ma ktoś jakiś pomysł?
Wzory Viete'a Matematyka rozszerzona funkcja kwadratowaDodaj post do ulubionychPoproś o pomoc
właśnie męczyłem się z tym zadaniem, rozbijając oba te nawiasy z 2 warunku w obu powstaje nam (x1-x2) wiec możemy następnie sobie te 2 nawiasy wymnożyć i powstanie tam cale wyrażenie gdzie możemy zastosować wz. viete'a
wygląda przerażająco ale fajne liczby sie podstawia za x1+x2 i x1x2 wiec nie będzie już skomplikowanych obliczeń. Mam nadzieje ze pomogłem
Chciałbym zaprosić Cię na darmowy webinar w najbliższą niedzielę o 20:00, dzięki któremu dowiesz się jak poprawić maturę próbną o ponad 50 pkt. %.
Podczas webinaru:
Określimy szczegółowy plan pracy tydzień po tygodniu od teraz aż do matury majowej, dzięki czemu będziesz mógł poprawić wynik matury próbnej o ponad 50 pkt. %.
Zobaczysz jakich typów zadań spodziewać się na maturze, dzięki
czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu przy uczeniu się.
Poznasz 6 najlepszych technik nauki matematyki, dzięki którym
znajdziesz się w 1% najlepszych maturzystów (dane od tysięcy kursantów).
Dostaniesz niepowtarzalne prezenty, (m.in. PDF ze szczegółowym planem pracy tydzień po tygodniu aż do dnia matury) który pomogą Ci w uzyskaniu bardzo wysokiego wyniku na maturze z matematyki.
Webinar startuje za:
Dni
Godz
Min
Sek
Prośba o pomoc wysłana
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
właśnie męczyłem się z tym zadaniem,
rozbijając oba te nawiasy z 2 warunku w obu powstaje nam (x1-x2) wiec możemy następnie sobie te 2 nawiasy wymnożyć i powstanie tam cale wyrażenie gdzie możemy zastosować wz. viete'a
wygląda przerażająco ale fajne liczby sie podstawia za x1+x2 i x1x2 wiec nie będzie już skomplikowanych obliczeń.
Mam nadzieje ze pomogłem