6.133
jak to zapisać inaczej, żeby wszystkie wartości parametru m albo równały albo nie równały się 18, 3 pierwiastki z 2, -3 o=pierwiastki z 2?
6.134
czemu w odpowiedzi jest, że m to też -2? i jak zmienić moje obliczenia, żeby (tak jak w 6.133) te wartości parametru wychodziły mi tego samego znaki? widziałam to pytanie na forum, ale dalej nie rozumiem
w 6.133 zrobiłam założenie, że mianowniki nie mogą być 0 i, że skoro to równanie po przekształceniu ma formę funkcji liniowej to, żeby miało 0 rozwiązań to a (czyli 18-m) musi być 0 i b (czyli 2m-2) nie może być 0
wróciłam do tego zadania po jakimś czasie i zastanawiam się czy w końcu dobrze je rozumiem. na czerwono dopisałam moje rozumowanie tego zadania, ale dalej zastanawiam się nad warunkiem do funkcji. m nigdy nie będzie się równało jednocześnie 18 i 1, więc nie wiem czy to co napisałam w kontekście tego zadania jest poprawne i czy to pokazuje, że gdy m=18 to mamy równanie sprzeczne
Mogłabyś sprecyzować pytanie dot. 6.133 ?
Dlaczego w 6.133 masz znak koniunkcji ?
6.134:
Musisz rozważyć jeszcze drugi przypadek gdy delta > 0 oraz jednym z rozwiązań jest to które wypada z dziedziny.