bo licznik czyli 3x - 2 zamieniamy na pewną liczbę która zawiera mianownik (w tym przypadku x - 1), aby było nam łatwiej, czyli licznik zamieniamy na 3(x - 1), ale to nie jest równe 3x - 2, więc musimy coś dodać lub odjąć, aby oba liczniki równały się sobie
3(x - 1) = 3x - 3
Do 3x - 3 trzeba dodać 1, wtedy 3x - 2 = 3x - 3 + 1 = 3(x - 1) + 1
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
bo licznik czyli 3x - 2 zamieniamy na pewną liczbę która zawiera mianownik (w tym przypadku x - 1), aby było nam łatwiej, czyli licznik zamieniamy na 3(x - 1), ale to nie jest równe 3x - 2, więc musimy coś dodać lub odjąć, aby oba liczniki równały się sobie
3(x - 1) = 3x - 3
Do 3x - 3 trzeba dodać 1, wtedy 3x - 2 = 3x - 3 + 1 = 3(x - 1) + 1