W podpunkcie pierwszym z tego zadania E mech1 = E mech2, a z lekcji przynajmniej tak jak zrozumiałam to E mech = E post+ E kin pos + E kin obro. Przyjęłam że E post jest tylko gdy zawodniczka jest w punkcie A wtedy też nie ma E kin. Po analizie doszłam w do tego ze w drógiej fazie ruchu kiedy zawodniczka jest w punkcie B nie ma E kin pos a jest jedynie E kin obro , dlaczego tak się dzieje?
Czyli w późniejszych etapach jej ruchu od B do E , jej E kine = E kin obro + E kin post, bo wykonuje jescze ruch w stronę tafli wody?
Jest tak dlatego, że skoro zauważamy, że cała zawodniczka wykonuje ruch obrotowy względem krawędzi wieży (w tym również robi to jej środek masy), to już w tej energii kinetycznej ruchu obrotowego zawiera się cała energia kinetyczna tej zawodniczki. Gdyby zawodniczka jako całość (razem z tą osią obrotu, którą jest krawędź wieży) przemieszczała się jeszcze dodatkowo w którąś stronę, to wtedy faktycznie należałoby uwzględnić jeszcze Ek ruchu postępowego całej bryły sztywnej, ale tu czegoś takiego nie ma. Zatem całą energią kinetyczną zawodniczki w położeniu B jest jej energia kinetyczna ruchu obrotowego.