Artur 27 wyśw. 28-10-2024 19:32

2022.L.3.3 strona 65

Skąd mam wiedzieć, że kat dopisany przeze mnie długopisem na rysunku też jest rowny alfa? I jak dojść do poprawnej odpowiedzi w tym podpunkcie, bo nie rozumiem odp z cke?

Fizyka bryła sztywna Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 29-10-2024 11:49

To, że tam również jest kąt alfa wyznaczymy zauważając trójkąty podobne. Na rysunku poniżej (zmodyfikowałem rysunek z odpowiedzi CKE) naniosłem niebieskie linie, dzięki którym możemy zauważyć trzy trójkąty podobne, które mają kąty alfa, beta i 90 stopni. Stąd wynika, że ten zaznaczony przez Ciebie kąt też jest równy alfa.

Co do odpowiedzi, to należy zauważyć, że dopóki środek masy hantli znajduje sie po prawej stronie osi pionowej wyznaczonej przez punkt O (patrzy rys. w rozwiązaniu), to moment ciężaru hantli będzie próbował obracać ją w prawo, więc nic się nie stanie. Gdy jednak już środek masy hantli przejdzie na lewą stronę tej osi (a tak się w końcu stanie gdy będziemy zwiększali kąt alfa), to moment siły ciężkości będzie próbował obrócić hantlę w lewo i ten obrót już nastąpi. Więc tym granicznym momentem jest ten, gdy środek masy znajduje się bezpośrednio nad punktem O. Wówczas z kolei moment siły ciężkości się zeruje (bo ramię siły ciężkości jest równoległe do tej siły), sta w odpowiedziach został on przyrównany do zera i wyliczony został kąt, dla którego taka sytuacja ma miejsce.

Artur 29-10-2024 14:22

Dziękuję bardzo, teraz wszystko jasne :)

s.gugula 29-10-2024 18:36

Super, nie ma sprawy :)