Artur 111 wyśw. 29-10-2024 15:08

2016C.8.2 strona 72

Nie rozumiem do końca czym jest "u" w tym zadaniu. Czy jest to masa, czy prędkość?

Fizyka bryła sztywna Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 29-10-2024 18:38

u to zgodnie z treścią "szybkość wysypywania się piasku", czyli wielkość mówiąca nam jaka masa piasku wysypuje się w jakiejś jednostce czasu. Jej jednostką będzie zatem kg/s (można bowiem powiedzieć np., że wysypuje się 1 kg piasku w ciągu 1 sekundy, czyli ta szybkość to wtedy u = 1 kg/s.). Jest to analogia to prędkości. W końcu prędkość (jej wartość) mówi nam o szybkości zmiany położenia w jednostce czasu (np. 5 m w ciągu 1 s, czyli 5 m/s).

Artur 30-10-2024 17:51

Okej, ja w takim razie nie zrozumiałem treści zadania, bo myślałem, że prędkość wysypywania się piasku to klasyczna prędkość. Czyli wystarczy przyrównać odpowiednie momenty sił?

Artur 30-10-2024 17:53

A co do 8.3. to dlaczego ciało porusza się ruchem niejednostajnie zmiennym?

s.gugula 30-10-2024 18:28

Można do tego łatwo dojść droga eliminacji. Gdy ruch jest jednostajny, to zalezność położenia od czasu jest liniowa (x = v*t). Gdy ruch jest jednostajnie zmienny, to zależność ta jest kwadratowa (o tym świadczy chociażby wzór na drogę s = v0*t + at^2/2). Tu zgodnie ze wzorem zależnośc ta nie jest żadną z tych dwóch, ale jakaś zależność od czasu to jest, więc jest to ruch zmienny, ale na pewno nie jednostajnie.

Artur 30-10-2024 19:03

Czyli rozumiem, że można do tego podejść w ten sposób: gdy we wzorze na drogę/przemieszczenie nie ma prędkości to ruch jest niejednostajnie zmienny(jeśli mamy pewność, że ciało się porusza).

s.gugula 31-10-2024 11:26

To jest prawda, ale nie są to jedyne przypadki, gdy ruch jest niejednostajnie zmienny. We wzorze może być jakaś prędkość zależna w jakiś okreslony sposób od czasu i wtedy też ruch może być niejednostajnie zmienny. Łatwiej zatem wg mnie podejść do tego od drugiej strony - mianowicie doskonale znamy wzory na ruch jednostajny i jednostajnie zmienny, więc po prostu każdy inny to będzie niejednostajnie zmienny.

Artur 01-11-2024 13:27

A no dobra, można i tak. Dziękuję :)

s.gugula 01-11-2024 13:43

Nie ma sprawy :)