Nie rozumiem do końca czym jest "u" w tym zadaniu. Czy jest to masa, czy prędkość?
Okej, ja w takim razie nie zrozumiałem treści zadania, bo myślałem, że prędkość wysypywania się piasku to klasyczna prędkość. Czyli wystarczy przyrównać odpowiednie momenty sił?
A co do 8.3. to dlaczego ciało porusza się ruchem niejednostajnie zmiennym?
Można do tego łatwo dojść droga eliminacji. Gdy ruch jest jednostajny, to zalezność położenia od czasu jest liniowa (x = v*t). Gdy ruch jest jednostajnie zmienny, to zależność ta jest kwadratowa (o tym świadczy chociażby wzór na drogę s = v0*t + at^2/2). Tu zgodnie ze wzorem zależnośc ta nie jest żadną z tych dwóch, ale jakaś zależność od czasu to jest, więc jest to ruch zmienny, ale na pewno nie jednostajnie.
Czyli rozumiem, że można do tego podejść w ten sposób: gdy we wzorze na drogę/przemieszczenie nie ma prędkości to ruch jest niejednostajnie zmienny(jeśli mamy pewność, że ciało się porusza).
To jest prawda, ale nie są to jedyne przypadki, gdy ruch jest niejednostajnie zmienny. We wzorze może być jakaś prędkość zależna w jakiś okreslony sposób od czasu i wtedy też ruch może być niejednostajnie zmienny. Łatwiej zatem wg mnie podejść do tego od drugiej strony - mianowicie doskonale znamy wzory na ruch jednostajny i jednostajnie zmienny, więc po prostu każdy inny to będzie niejednostajnie zmienny.
A no dobra, można i tak. Dziękuję :)
u to zgodnie z treścią "szybkość wysypywania się piasku", czyli wielkość mówiąca nam jaka masa piasku wysypuje się w jakiejś jednostce czasu. Jej jednostką będzie zatem kg/s (można bowiem powiedzieć np., że wysypuje się 1 kg piasku w ciągu 1 sekundy, czyli ta szybkość to wtedy u = 1 kg/s.). Jest to analogia to prędkości. W końcu prędkość (jej wartość) mówi nam o szybkości zmiany położenia w jednostce czasu (np. 5 m w ciągu 1 s, czyli 5 m/s).